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dc.contributor.authorVega-Corrales, Luis
dc.contributor.authorMarín, Carolina
dc.date.accessioned2021-06-02T21:34:06Z
dc.date.available2021-06-02T21:34:06Z
dc.date.issued2014-12
dc.identifier.issn1659455X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/19938
dc.description.abstractCosta Rica does not have references on the health quality of Crassostrea gigas growing areas, which can pose a po tential public health risk. This study evaluated the temporal trends of Escherichia coli concentrations in the C. gigas oyster and in the seawater of Punta Cuchillo and Punta Morales growing areas as a basis for the classification and monitoring of bivalve mollusc production sites in the Gulf of Nicoya, Costa Rica. Monthly samples of seawater and C. gigas were collected from each site from July 2011 to June 2012, and their levels of E. coli were determined using the most probable number method. Temperature and salinity were recorded at a one meter depth. Precipitation data was provided by Instituto Meteorológico Nacional (the National Meteorological Institute). Results indicated that the evaluated areas are probably being affected by wastewater discharge. Punta Cuchillo and Punta Morales could be classified as class A or authorized areas for the production of bivalve molluscs. A significant seasonal variability of E. coli concentrations was determined in seawater and oysters from the Gulf of Nicoya, defined primarily by salinity. National legislation should be created to establish controls and implement a monitoring system ensuring the bacteriological quality of the areas used for the cultivation of bivalve molluscs in the country.es_ES
dc.description.abstractCosta Rica no cuenta con referencias sobre la calidad sanitaria de las zonas de cultivo de Crassostrea gigas y esto puede representar un riesgo para la salud pública. Se evaluó la tendencia temporal de las concentraciones de Escherichia coli en la ostra C. gigas y en el agua de mar de las zonas de cultivo de Punta Cuchillo y de Punta Morales como base para la clasificación y la vigilancia de los sitios de producción de moluscos bivalvos en el Golfo de Nicoya, Costa Rica. Muestras mensuales de agua de mar y de C. gigas de cada zona fueron recolectadas de julio de 2011 a junio de 2012 y se les determinó los niveles de E. coli por la técnica del número más probable. La temperatura y la salinidad fueron registradas a un metro de profundidad. Los datos de precipitación fueron suministrados por el Instituto Meteorológico Nacional. Los resultados indicaron que las áreas evaluadas podrían estar siendo afectadas por el vertido de aguas residuales. Punta Cuchillo y Punta Morales podrían clasificarse como zonas autorizadas o tipo A para la producción de moluscos bivalvos. Se determinó una variabilidad estacional significativa de las concentraciones de E. coli en agua de mar y en ostras del Golfo de Nicoya, definida principalmente por la salinidad. Se debe generar una normativa nacional que establezca controles e implemente un sistema de vigilancia que asegure la calidad bacteriológica de las áreas destinadas para el cultivo de moluscos bivalvos en el país.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad Nacional (Costa Rica)es_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceJournal of Marine and Coastal Sciences vol.6 155-166 2014es_ES
dc.subjectACUICULTURAes_ES
dc.subjectOSTRAes_ES
dc.subjectESCHERICHIA COLIes_ES
dc.subjectCONTAMINACIÓN MARINAes_ES
dc.subjectMOLUSCOSes_ES
dc.subjectGOLFO DE NICOYA (COSTA RICA)es_ES
dc.subjectMARINE POLLUTIONes_ES
dc.subjectMARICULTUREes_ES
dc.subjectCRASSOSTREA GIGASes_ES
dc.titleEvaluation of Escherichia coli concentrations in Crassostrea gigas and seawater in two oyster growing areas in the Gulf of Nicoya, Costa Ricaes_ES
dc.title.alternativeEvaluación de las concentraciones de Escherichia coli en Crassostrea gigas y agua de mar en dos zonas de cultivo de ostras ubicadas en el Golfo de Nicoya, Costa Ricaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES
dc.identifier.doi10.15359/revmar.6.11


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