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dc.contributor.authorVan der Meer, M B
dc.contributor.authorFaber, R
dc.contributor.authorZamora, J.E.
dc.contributor.authorVerdegem, M C J
dc.date.accessioned2022-06-06T17:20:15Z
dc.date.available2022-06-06T17:20:15Z
dc.date.issued1997
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23190
dc.description.abstractJuvenile, 1-g Colossoma macropomum (Cuvier) were fed two different diets: one with fish meal and another with soya meal as the main dietary protein source. Both diets were provided at ad libitum feeding level, and at two restricted feeding levels of ≃ 80% and 60% of the ad libitum level. The experiment was performed in 30 aquaria, each stocked with 12 fish. For each treatment (two diets x three feeding levels), there were five replicates. Fish were fed three times daily at 0900, 1300 and 1700 h. At sampling days (days 14, 29, 44) in each aquarium in one of these feedings, chromic-oxide-marked feed was used. Shortly after the last meal, fish were weighed and four fish were taken from each aquarium for determination of the chromic oxide content in their digestive tract. Fish fed the fish meal diet attained a higher weight but had a lower body protein content. At the ad libitum feeding level, feed intake of the fish meal diet was higher, but feed and protein utilization efficiency were lower than with the soya diet. However, statistical analysis of the data of both the ad libitum and the two restricted feeding levels revealed that the reduced voluntary feed intake of the soya diet was the cause of its better utilization with ad libitum feeding. There is no evidence that soya protein is more freely available than fish meal protein. The chromic oxide data showed that 15 min after feeding, all of the feed (99.8%) could be traced back in fish fed the lowest feeding level, while at the ad libitum feeding level the recovery was only 72%. These data confirmed the hypothesis that at high feeding levels, considerable amounts of feed remain uneaten. Feed losses were not significantly different between the two diets. The chromic oxide recovery data of the 0900 h and 1300 h feedings showed that the feed passage rate in the digestive tract was similar for the three different feeding levels. Due to the high feed losses at high feeding levels, the relation between feed ration and feed utilization is determined mainly by the percentage of feed losses at the different feed rations.es_ES
dc.description.abstractLos juveniles de Colossoma macropomum (Cuvier) de 1 g se alimentaron con dos dietas diferentes: una con harina de pescado y otra con harina de soja como principal fuente de proteína dietética. Ambas dietas se proporcionaron con un nivel de alimentación ad libitum y con dos niveles de alimentación restringidos de ≃ 80 % y 60 % del nivel ad libitum. El experimento se realizó en 30 acuarios, cada uno con 12 peces. Para cada tratamiento (dos dietas x tres niveles de alimentación), hubo cinco repeticiones. Los peces fueron alimentados tres veces al día a las 0900, 1300 y 1700 h. En los días de muestreo (días 14, 29, 44) en cada acuario en una de estas alimentaciones, se utilizó alimento marcado con óxido de cromo. Poco después de la última comida, se pesaron los peces y se tomaron cuatro peces de cada acuario para determinar el contenido de óxido de cromo en su tracto digestivo. Los peces alimentados con la dieta de harina de pescado alcanzaron un mayor peso pero tenían un menor contenido de proteína corporal. En el nivel de alimentación ad libitum, el consumo de alimento de la dieta de harina de pescado fue mayor, pero la eficiencia de utilización del alimento y la proteína fue menor que con la dieta de soya. Sin embargo, el análisis estadístico de los datos tanto del nivel de alimentación ad libitum como de los dos niveles de alimentación restringida reveló que la reducción del consumo voluntario de alimento de la dieta de soja fue la causa de su mejor utilización con la alimentación ad libitum. No hay evidencia de que la proteína de soya esté más disponible que la proteína de harina de pescado. Los datos de óxido de cromo mostraron que 15 minutos después de la alimentación, todo el alimento (99,8 %) se pudo rastrear en los peces alimentados con el nivel de alimentación más bajo, mientras que en el nivel de alimentación ad libitum la recuperación fue solo del 72 %. Estos datos confirmaron la hipótesis de que a altos niveles de alimentación, quedan cantidades considerables de alimento sin comer. Las pérdidas de alimento no fueron significativamente diferentes entre las dos dietas. Los datos de recuperación de óxido de cromo de las alimentaciones de las 09:00 h y las 13:00 h mostraron que la tasa de paso del alimento en el tracto digestivo fue similar para los tres niveles de alimentación diferentes. Debido a las altas pérdidas de alimento a altos niveles de alimentación, la relación entre la ración de alimento y la utilización del alimento está determinada principalmente por el porcentaje de pérdidas de alimento en las diferentes raciones de alimento.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherWageningen Agricultural Universityes_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceAquaculture Research vol.28 391- 403 1997es_ES
dc.subjectCOLOSSOMA MACROPOMUMes_ES
dc.subjectPESCADOes_ES
dc.subjectNUTRICIÓN ANIMALes_ES
dc.subjectFISHes_ES
dc.subjectANIMAL NUTRITIONes_ES
dc.subjectALIMENTACIÓN DE PECESes_ES
dc.titleEffect of feeding level on feed losses and feed utilization of soya and fish meal diets in Colossoma macropomum (Cuvier)es_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES


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