Show simple item record

dc.contributor.authorUlloa Rojas, Juan B.
dc.contributor.authorVerret, Johan A J
dc.date.accessioned2022-11-15T16:18:20Z
dc.date.available2022-11-15T16:18:20Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/24318
dc.description.abstractThe effectiveness of bacteria treated-coffee pulp (BT-CoP) in fish diets was evaluated in a feeding trial with Oreochromis aureus (Steindachner) fingerlings. Five diets were formulated to contain 0%, 6%, 12%, 18% and 24% BT-CoP, replacing wheat meal. Fish were reared in a recirculating unit consisting of 16 aquaria. Each aquarium was stocked with 10 fish of 1.1-2.4 g. Fish were fed ad libitum twice daily (10 and 15 h) for 4 weeks. Fish fed diets without BT-CoP and with 6% BT-CoP showed similar growth (body weight, growth rate: RGRm) and feed utilization (feed conversion ratio, protein efficiency ratio, apparent net protein utilization). Diets containing 0% and 6% BT-CoP gave similar dry matter and protein digestibility coefficients, but dietary BT-CoP levels higher than 6% produced lower digestibility values, except for carbohydrate. It is concluded that O. aureus fingerlings may assimilate only small amounts (6%) of BT-CoP in the diets without adverse effects on growth and feed utilization parameters. The CoP-containing diets did not affect fish survival (100%). The depression in tilapia performance may be associated mainly with the high level of fibre present in the CoP diets.es_ES
dc.description.abstractLa eficacia de la pulpa de café tratada con bacterias (BT-CoP) en dietas para peces se evaluó en un ensayo de alimentación con alevines de Oreochromis aureus (Steindachner). Se formularon cinco dietas para contener 0%, 6%, 12%, 18% y 24% de BT-CoP, reemplazando la harina de trigo. Los peces se criaron en una unidad de recirculación que constaba de 16 acuarios. Cada acuario se sembró con 10 peces de 1,1-2,4 g. Los peces fueron alimentados ad libitum dos veces al día (10 y 15 h) durante 4 semanas. Las dietas alimentadas con peces sin BT-CoP y con 6% de BT-CoP mostraron un crecimiento similar (peso corporal, tasa de crecimiento: RGRm) y utilización de alimentos (índice de conversión alimenticia, índice de eficiencia de proteínas, utilización neta aparente de proteínas). Las dietas que contenían 0% y 6% de BT-CoP dieron coeficientes de digestibilidad de proteína y materia seca similares, pero los niveles de BT-CoP en la dieta superiores al 6% produjeron valores de digestibilidad más bajos, excepto para los carbohidratos. Se concluye que los alevines de O. aureus pueden asimilar solo pequeñas cantidades (6%) de BT-CoP en las dietas sin efectos adversos sobre los parámetros de crecimiento y utilización del alimento. Las dietas que contenían CoP no afectaron la supervivencia de los peces (100%). La depresión en el rendimiento de la tilapia puede estar asociada principalmente con el alto nivel de fibra presente en las dietas CoP.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Rica.es_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceAquaculture Research Vol.33 No.3 2002es_ES
dc.subjectCOFFEEes_ES
dc.subjectFISHes_ES
dc.subjectNUTRITIONes_ES
dc.subjectOREOCHROMIS AUREUSes_ES
dc.subjectTILAPIAes_ES
dc.titleGrowth, feed utilization and nutrient digestibility in tilapia fingerlings (Oreochromis aureus Steindachner) fed diets containing bacteria-treated coffee pulpes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1046/j.1365-2109.2002.00655.x


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record