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dc.contributor.authorCastillo, Luis
dc.contributor.authorAlfaro, Karla
dc.contributor.authorUgalde Álvarez, Jeisson
dc.contributor.authorVega Fernández, Laura
dc.contributor.authorMontes de Oca-Vásquez, Gabriela
dc.contributor.authorJose-Roberto, Vega-Baudrit
dc.date.accessioned2021-09-20T14:47:27Z
dc.date.available2021-09-20T14:47:27Z
dc.date.issued2020-09-07
dc.identifier.issn20794991
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/21207
dc.descriptionSe seleccionó la licencia Creative Commons para este envío. El documento trae lo siguiente: © 2020 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) (En caso de duda consultar a Meilyn Garro).es_ES
dc.description.abstractCurrently, metal nanoparticles have varied uses for different medical, pharmaceutical, and agricultural applications. Nanobiotechnology, combined with green chemistry, has great potential for the development of novel and necessary products that benefit human health, environment, and industries. Green chemistry has an important role due to its contribution to unconventional synthesis methods of gold and silver nanoparticles from plant extracts, which have exhibited antimicrobial potential, among other outstanding properties. Biodiversity-rich countries need to collect and convert knowledge from biological resources into processes, compounds, methods, and tools, which need to be achieved along with sustainable use and exploitation of biological diversity. Therefore, this paper describes the relevant reported green synthesis of gold and silver nanoparticles from plant extracts and their capacity as antimicrobial agents within the agricultural field for fighting against bacterial and fungal pathogens that can cause plant, waterborne, and foodborne diseases. Moreover, this work makes a brief review of nanoparticles’ contribution to water treatment and the development of “environmentally-friendly” nanofertilizers, nanopesticides, and nanoherbicides, as well as presenting the harmful effects of nanoparticles accumulation in plants and soils.es_ES
dc.description.abstractActualmente, las nanopartículas metálicas tienen usos variados para diferentes aplicaciones médicas, farmacéuticas y agrícolas. La nanobiotecnología, combinada con la química verde, tiene un gran potencial para el desarrollo de productos nuevos y necesarios que benefician la salud humana, el medio ambiente y las industrias. La química verde tiene un papel importante debido a su contribución a los métodos de síntesis no convencionales de nanopartículas de oro y plata a partir de extractos de plantas, que han exhibido potencial antimicrobiano, entre otras propiedades destacadas. Los países ricos en biodiversidad deben recopilar y convertir el conocimiento de los recursos biológicos en procesos, compuestos, métodos y herramientas, lo que debe lograrse junto con el uso y la explotación sostenibles de la diversidad biológica. Por lo tanto, este artículo describe la síntesis verde reportada relevante de nanopartículas de oro y plata a partir de extractos de plantas y su capacidad como agentes antimicrobianos dentro del campo agrícola para combatir patógenos bacterianos y fúngicos que pueden causar enfermedades transmitidas por plantas, agua y alimentos. Además, este trabajo hace una breve revisión de la contribución de las nanopartículas al tratamiento del agua y al desarrollo de nanofertilizantes, nanoplaguicidas y nanoherbicidas “amigables con el medio ambiente”, además de presentar los efectos nocivos de la acumulación de nanopartículas en plantas y suelos.es_ES
dc.description.sponsorshipCentro Nacional de Alta Tecnología, Costa Ricaes_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherMDPI AGes_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceNanomaterials vol.10 no.9 1-24 2020es_ES
dc.subjectAGRICULTURAL INDUSTRYes_ES
dc.subjectANTIBACTERIALes_ES
dc.subjectANTIMICROBIALes_ES
dc.subjectGREEN SYNTHESISes_ES
dc.subjectGOLDes_ES
dc.subjectNANOBIOTECHNOLOGYes_ES
dc.subjectNANOPARTICLESes_ES
dc.subjectSILVERes_ES
dc.subjectSUSTAINABLE DEVELOPMENTes_ES
dc.subjectDESARROLLO SOSTENIBLEes_ES
dc.subjectNANOTECNOLOGÍAes_ES
dc.subjectNANOPARTÍCULASes_ES
dc.subjectINDUSTRIAes_ES
dc.subjectQUÍMICA VERDEes_ES
dc.titleGreen Synthesis of Gold and Silver Nanoparticles from Plant Extracts and Their Possible Applications as Antimicrobial Agents in the Agricultural Areaes_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Químicaes_ES
dc.identifier.doi10.3390/nano10091763


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