Show simple item record

dc.contributor.authorvan der Meer, M B
dc.contributor.authorZamora, J E
dc.contributor.authorVerdegem, M C J
dc.date.accessioned2022-06-07T21:42:06Z
dc.date.available2022-06-07T21:42:06Z
dc.date.issued1997
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/23203
dc.description.abstractJuvenile Colossoma macropomum were fed ad libitum diets containing either 30% or 40% protein, while the dietary lipid level varied between 5% and 20%. Growth and protein utilization efficiency increased with the dietary lipid level. However, the economic feasibility of the addition of extra dietary lipid to C. macropomum diets is questionable, as for every extra gram of protein deposition it was necessary to replace 20-25 g of dietary carbohydrates by lipids. Moreover, increased dietary lipid levels resulted in increased lipid deposition. In C. macropomum, feed uptake was regulated by the dietary protein level and unaffected by the dietary lipid level. Dissection of the body into head, viscera and trunk revealed that 45-48% of the body lipids were stored in the trunk, independent of diet composition. A positive relation between dietary and body protein level was confirmed in this experiment. However, the dissection of the body revealed that the body protein concentrations in head -I- viscera and trunk are not changed significantly by the dietary protein level. The higher protein contents offish fed higher-protein diets are due to an increase in the relative weight of the trunk (muscle) to the total body weight.es_ES
dc.description.abstractLos juveniles de Colossoma macropomum fueron alimentados con dietas ad libitum que contenían 30% o 40% de proteína, mientras que el nivel de lípidos en la dieta varió entre 5% y 20%. La eficiencia de crecimiento y utilización de proteínas aumentó con el nivel de lípidos en la dieta. Sin embargo, la viabilidad económica de la adición de lípidos dietéticos adicionales a las dietas de C. macropomum es cuestionable, ya que por cada gramo adicional de deposición de proteínas fue necesario reemplazar 20-25 g de carbohidratos dietéticos por lípidos. Además, el aumento de los niveles de lípidos en la dieta resultó en un aumento de la deposición de lípidos. En C. macropomum, el consumo de alimento estuvo regulado por el nivel de proteína en la dieta y no se vio afectado por el nivel de lípidos en la dieta. La disección del cuerpo en cabeza, vísceras y tronco reveló que el 45-48% de los lípidos corporales se almacenaban en el tronco, independientemente de la composición de la dieta. En este experimento se confirmó una relación positiva entre la dieta y el nivel de proteína corporal. Sin embargo, la disección del cuerpo reveló que las concentraciones de proteína corporal en la cabeza, las vísceras y el tronco no cambian significativamente por el nivel de proteína en la dieta. Los contenidos más altos de proteína de los peces alimentados con dietas ricas en proteínas se deben a un aumento en el peso relativo del tronco (músculo) con respecto al peso corporal total.es_ES
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherWageningen Agricultural Universityes_ES
dc.rightsAcceso embargadoes_ES
dc.sourceAquaculture Research vol.28 no.6 405- 417 1997es_ES
dc.subjectCOLOSSOMA MACROPOMUMes_ES
dc.subjectDIETAes_ES
dc.subjectNUTRICIÓN ANIMALes_ES
dc.subjectDIETes_ES
dc.subjectANIMAL NUTRITIONes_ES
dc.subjectPECESes_ES
dc.titleEffect of dietary lipid level on protein utilization and the size and proximate composition of body compartments of Colossoma macropomum (Cuvier)es_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceEscuela de Ciencias Biológicases_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record