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dc.contributor.authorVan Wendel de Joode, Berendina
dc.contributor.authorWesseling Hoogervors, Catharina
dc.contributor.authorCrowe, Jennifer
dc.date.accessioned2022-04-25T17:19:51Z
dc.date.available2022-04-25T17:19:51Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn16549880
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11056/22915
dc.description.abstractClimate change is producing major impacts including increasing temperatures in tropical countries, like Costa Rica, where the sugarcane industry employs thousands of workers who are exposed to extreme heat. Objectives: This article outlines a pilot qualitative evaluation of working conditions and heat in the sugarcane industry. Design: A literature review, direct observations and exploratory interviews with workers were conducted to reach a preliminary understanding of the dimensions of heat-related health issues in the sugarcane industry, as a basis for the design of future studies. Results: The industry employs temporary workers from Nicaragua and Costa Rica as well as year-round employees. Temporary employees work 12-hour shifts during the harvest and processing ('zafra') season. In many cases, sugarcane field workers are required to carry their own water and often have no access to shade. Sugar mill workers are exposed to different levels of heat stress depending upon their job tasks, with the most intense heat and workload experienced by the oven ('caldera') cleaners. Conclusions: Research is needed to achieve better understanding of the multiple factors driving and interacting with heat exposures in the sugarcane industry in order to improve the health and safety of workers while maintaining worker productivity. © 2009 Jennifer Crowe et al.es_ES
dc.description.abstractEl cambio climático está produciendo importantes efectos, entre ellos el aumento de las temperaturas en los países tropicales, como Costa Rica, donde la industria de la caña de azúcar emplea a miles de trabajadores expuestos a un calor extremo. Objetivos: Este artículo esboza una evaluación cualitativa piloto de las condiciones de trabajo y el calor en la industria de la caña de azúcar. Diseño: Se realizó una revisión bibliográfica, observaciones directas y entrevistas exploratorias con los trabajadores para llegar a una comprensión preliminar de las dimensiones de los problemas de salud relacionados con el calor en la industria de la caña de azúcar, como base para el diseño de futuros estudios. Resultados: La industria emplea a trabajadores temporales de Nicaragua y Costa Rica, así como a empleados durante todo el año. Los empleados temporales trabajan turnos de 12 horas durante la temporada de cosecha y procesamiento ('zafra'). En muchos casos, los trabajadores del campo de caña de azúcar tienen que llevar su propia agua y a menudo no tienen acceso a la sombra. Los trabajadores de los ingenios azucareros están expuestos a diferentes niveles de estrés térmico en función de sus tareas, siendo los limpiadores de hornos ('caldera') los que experimentan el calor y la carga de trabajo más intensos. Conclusiones: La investigación es necesaria para lograr una mejor comprensión de los múltiples factores que impulsan e interactúan con las exposiciones al calor en la industria de la caña de azúcar con el fin de mejorar la salud y la seguridad de los trabajadores, manteniendo al mismo tiempo la productividad de los trabajadores.
dc.description.sponsorshipUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad Nacional, Costa Ricaes_ES
dc.rightsAcceso abiertoes_ES
dc.sourceRevista Global Health Action Vol.2 no.1 2009es_ES
dc.subjectsugarcane; Central America; Costa Rica; heat exposure; heat stress; agriculture; climate changees_ES
dc.subjectCENTRAL AMERICA
dc.subjectCLIMATE CHANGE
dc.subjectCOSTA RICA
dc.subjectHEAT EXPOSURE
dc.subjectHEAT STRESS
dc.subjectSUGARCANE
dc.subjectAGRICULTURA
dc.subjectAMÉRICA CENTRAL
dc.subjectCAMBIO CLIMÁTICO
dc.subjectCAÑA DE AZÚCAR
dc.subjectESTRÉS TÉRMICO
dc.subjectEXPOSICIÓN AL CALOR
dc.titleA pilot field evaluation on heat stress in sugarcane workers in Costa Rica: What to do next?es_ES
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501es_ES
dc.description.procedenceUniversidad Nacionales_ES


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